PS Părinte Emilian Crișanul a săvârșit slujba Canonului cel Mare

Potrivit tradiției, în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare, în bisericile ortodoxe se săvârșește Slujba Pavecerniței Mari și Canonul Sfântului Andrei Criteanul. În Eparhia Aradului, în această săptămână, în toate bisericile parohiale și mănăstirești, s-a săvârșit această slujbă, la care, credincioșii participă cu multă evlavie.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit această rânduială astfel: în prima zi, în Catedrala Veche din Arad, în cea de-a doua zi, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, a treia zi a fost prezent la Mănăstirea Arad-Gai iar în ultima seară, la Mănăstirea Feredeu, rostind de fiecare dată cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța acestei perioade a Postului cel Mare precum și frumusețea și bogăția imnelor liturgice în special a Canonului Sfântului Andrei Criteanul și folosul duhovnicesc al acestora pentru credincioși. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși la post, fapte bune și spovedanie, pentru a se pregăti așa cum se cuvine pentru întâmpinarea Slăvitului Praznic al Învierii Domnului.

La aceste popasuri duhovnicești din prima săptămână a Postului au participat numeroși credincioși împreună cu tineri și copii.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este împărţit în prima săptămână a Postului Mare în patru părţi, pentru fiecare din serile de luni până joi inclusiv, urmând ca în miercurea săptămânii a cincea din Post să fie oficiat în întregime.

Protos. Dr. Iustin Popovici