12

Corul de tineri al Catedralei Vechi din Arad a luat fiinţă în anul 1990, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, prin purtarea de grijă a Părintelui Traian Micoroi şi cu osteneala şi măiestria domnului profesor dr. Mircea Buta, dirijor al acestei prestigioase formaţii şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. Libertatea religioasă adusă de evenimentele din Decembrie 1989, a făcut posibil implicarea tinerilor iubitori de Dumnezeu, din cadrul Bisericii Ortodoxe, în slujirea efectivă, în cadrul activităţilor din parohia Arad-Centru, respectiv Catedrala istorică.

Primul contact al formaţiei corale pe tărâmul muzical-armonic, a fost cu repertoriul de colinde, urmând mai apoi, ca membrii corului să descopere lumea fascinantă a cântării liturgice, însuşindu-şi răspunsurile liturgice la 4 voci.

După un efort destul de susţinut în învăţarea repertoriului liturgic, corul de tineri a început să dea răspunsurile la Sfânta Liturghie, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din imediata vecinătate a catedralei noastre, intrând în acest ciclu liturgic al Bisericii Dreptmăritoare. O mare parte din corişti au devenit studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, facultate care şi-a redeschis porţile după evenimentele din decembrie 1989. Aceste osteneli ale tinerilor corişti au avut ca urmare o implicare foarte adâncă în viaţa spirituală a parohiei, marea majoritate dintre ei începând astfel să se spovedească şi să se împărtăşească.

Încă din primii ani de activitate, corul a avut intenţia şi dorinţa de a îmbogăţii şi promova înnoirea repertoriului liturgic, prin adăugarea unui număr cât mai mare de compozitori. Astfel, repertoriul liturgic al formaţiei, cuprinde la ora actuală răspunsuri la Sf. Liturghie de mai mulţi compozitori, după cum urmează: Gavriil Musicescu, Nicolae Lungu, Ioan Hristu Danielescu, pr. Ioan Şerb, pr. Constantin Drăguşin, Trifon Lugojan – în aranjamentul armonic al Maestrului Mircea Buta, şi încă o Liturghie modală, tot prin osteneala şi priceperea aceluiaşi autor. Pe lângă acestea, corul are în repertoriu o serie nenumărată de pricesne specifice zonei din vestul ţării, de asemenea, şi din repertoriu naţional.

Din perspectiva membrilor componenţi, aceştia au vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, de la elevi de liceu, studenţi, absolvenţi ulterior ai Facultăţii de Teologie arădene, până la profesori de diferite specializări, oameni iubitori de muzică corală şi de frumos. De remarcat este faptul că, prin această formaţie corală s-au perindat peste 150 de tineri, dintre care 27 au devenit slujitori ai Sfintelor Altare.

Chiar dacă scopul central al corului este cântarea la Sfânta Liturghie, nu este neglijată de loc activitatea misionar-muzicală, în mediul social. Astfel, corul a susţinut anual tradiţionalul concert de colinde, în sala Palatului Cultural din Arad; l-a însoţit pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, în cadrul eparhiei Aradului, la diferitele târnosiri şi sfinţiri de biserici, sau cu alte ocazii comemorative, arătând prin aceasta misiunea pe care o face Biserica în lume.

Formaţia corală a dat curs invitaţiilor de a cânta în marile catedrale din alte eparhii din ţară, precum: Catedrala Mitropolitană din Timişoara, Catedrala Arhiepiscopală din Alba-Iulia, apoi din alte oraşe reprezentative, Deva, Hunedoara, Piatra-Neamţ. Această formaţia corală mixtă a Catedralei vechi, a fost privilegiată, însoţindu-l în activităţi misionare externe, pe vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, în Ungaria, dând răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească. Şi tot în plan extern, corul a desfăşurat o gamă de activităţi misionar-artistice, în Belgia şi Marea Britanie.

Nu putem să nu amintim aici şi jertfelnicia coriştilor din ajunul Naşterii Domnului, când corul, cu o consecvenţă de invidiat, an de an se deplasează, de la reşedinţa Arhiepiscopală, la spitalele din municipiu, propovăduind vestea Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, prin colinde şi daruri, arătând totodată dimensiunea social-filantropică a Bisericii.