Pr. Dr. Ioan TULCAN

Stefan   18th April 2016   Comments Off on Pr. Dr. Ioan TULCAN

2

Născut la data de 5 ianuarie 1955 în localitatea Macea, județul Arad, din părinții Gheorghe și Sabina. Clasele primare și gimnaziale le urmează în comuna natală, după care, urmând vocației sfinte de a fi slujitor a lui Dumnezeu, se înscrie la Seminarul Teologic din Caransebeș, în toamna anului 1970. După absolvirea Seminarului în anul 1975, este admis la Institutul Teologic din Sibiu. Cursurile le începe în anul 1976, după efectuarea stagiului militar. În anul 1980 absolvă Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, după care în același an se înscrie la cursurile de doctorat ale Institutului Teologic din București. Urmează, vreme de doi ani, cursurile doctorale ale prestigiosului institut, aici întâlnind marii profesori de teologie, între care și părintele Dumitru Stăniloae. Între anii 1982-1986 efectuează studii de specializare la Universitățile Erlangen și Heidelberg din Germania. Finalizează această perioada printr-o teză de doctorat în Ecleziologie, lucru care îi aduce titlul de Doctor în Teologie, al prestigioasei universități protestante din Heidelberg. În anul 1994 își va echivala titlul de doctor la Facultatea de Teologie din București, după procedurile de rigoare, aflate în uz la acea vreme.

Între anii 1987-1988 lucrează în administrația eparhială a Episcopiei Aradului, ca arhivist. În anul 1988 este numit preot slujitor la Catedrala Veche fiind hirotonit de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei. În ce privește cariera sa ecleziastică, punctăm momentele mai importante: în 1991 este distins cu rangul de sachelar; în 1992, pe data de 25 decembrie este distins cu rangul de iconom; iar în 1993, pe data de 21 martie este distins cu rangul de iconom-stavrofor. Vreme de  24 ani este preot paroh al Parohiei Arad-Centru (1990-2014) dovedindu-se un bun chivernisitor al Casei lui Dumnezeu. Multiplele și amplele renovări și restaurări, atât interioare cât și exterioare, ale bisericii, dar și ale clădirilor aparținătoare parohiei, îl înscriu în rândul nu doar al celor mai longevivi parohi, ci și al celor mai activi. La aceste lucrări gospodărești se adaugă și exemplara activitate pastoral-misionară și filantropică concretizată în multiple realizări, între care cea mai de seamă este înființarea Asociației parohiale Calea Mântuirii, în anul 2008.

Cât privește cariera sa universitară, aceasta debutează odată cu reînființarea Facultății de Teologie la Arad, în anul 1991. Rând pe rând parcurge toate treptele învățământului universitar (1992 – lector universitar; 1995 – conferențiar universitar; 2006 – profesor universitar), impunându-se cu repeziciune în orizontul teologiei românești. După moartea regretatului arhid. prof. dr. Silviu Anuichi, devine decanul Facultății de Teologie, funcție pe care o deține din anul 1994 până în prezent cu o întrerupere de 4 ani (2004-2008), timp în care este șef de catedră al facultății. Se înscrie între cei mai longevivi decani de Teologie din țară, de după anul 1990, cu multe și remarcabile realizări în plan organizatoric și științific. Reușește să închege în jurul său un corp elitist de cadre universitare, ceea ce duce la consolidarea și afirmarea Facultății de Teologie din Arad, atât în plan național, cât și internațional. Participă la numeroase întâlniri și simpozioane naționale și internaționale; este cooptat ca membru în cadrul dialogului ecumenic cu Biserica Luterană încă din 1995; președinte al Asociației Internaționale a Dogmatiștilor Ortodocși (din 2007); preşedinte al colegiului de redacţie al revistei Teologia; membru în Comitetul de redacţie al revistelor Altarul Banatului și Studii Teologice; redactor coordonator al publicaţiei săptămânale pastoral-misionare Calea Mântuirii; membru în comisiile naționale de doctorat în Teologie Ortodoxă, precum și conducător de doctorat; membru în comisiile de redactare ale manualelor, dicționarelor și enciclopediilor de Teologie Dogmatică la nivelul Patriarhiei Române.

Publică zeci de studii și sute de articole, precum și recenzii. Apogeul activității sale publicistice îl constituie cele 7 cărți publicate până la momentul de față: 1. Unitatea Bisericii și temeiurile ei dogmatice în Teologia Ortodoxă și Evangheică-Luterană mai nouă, Editura Multimedia, Arad, 1999, 195 p; 2. Teologia – știința mărturisitoare despre Dumnezeu, (în trei ediții) Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 20042, Sibiu, 20093, 246 p; 3. Misterul mântuirii în Hristos și în Biserică, (în trei ediții),  Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 20042, 20073, 211 p; 4. Quo vadis, christiane? Impulsuri misionare, Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 2004, 166 p; 5. Profesorul dr. Ilarion V. Felea ca apologet, Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 2006, 231 p; 6. Contribuția lui Ilarion V. Felea la dezvoltatrea Teologiei Dogmatice Ortodoxe, Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 2010, 283 p; 7. Ecleziologia ortodoxă în teologia românească contemporană. Aspecte, implicații, tendințe, Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 2010, 248 p.

În 2004 este distins de Președinția României cu „Medalia – Meritul pentru învățământ clasa a II-a” iar în 2013 primește din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel placheta de aur „Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae” și „Diploma de onoare”, ca recunoaștere a meritelor academice și științifice, cu prilejul concursului național Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.