Patrimoniul Parohiei Ortodoxe Române Arad-Centru

            Catedrala istorică a Aradului, ca instituție și ca simbol al românilor ortodocși din aceste ținuturi, se identifică și prin patrimoniul material pe care îl deține încă de la construirea ei, mai mult și prin cel moștenit de la bisericile existente înaintea celei de acum. Acest patrimoniu este concretizat prin: obiecte de cult, icoane, antimise, veșminte și carte veche. Cele mai multe dintre ele sunt danii ale unor familii înstărite din orașul Arad, profund atașate de Biserica și Neamul nostru.

            De remarcat, în mod special, sunttrei obiecte din patrimoniul Catedralei care au aparținut vechiului locaș de cult, amplasat pe locul Colegiului Național „Moise Nicoară”: un litier din argint de la anul 1790, donat de Episcopul Aradului Pavel Avacumovici; o placă de marmură roșie, aflată astăzi sub masa altarului Catedralei, purtând blazonul nobilului sârb Dimitrie Cernoievici și fiind datată din anul 1817 și un potir din argint aurit cu iconițe din email, donat de negustorul arădean de neam sârb, Arsenie Panovici, din anul 1825. Aceste trei obiecte demonstrează continuitatea dintre vechiul locaș de cult și cel actual și, de asemenea, continuitatea vieții religioase a românilor din părțile vestice ale tării.

            O parte din acest patrimoniu este expus pe acest pagină de internet a parohieinoastre pentru toți iubitorii de cultură și de frumos, pentru specialiștii interesați de istoria Catedralei Vechi și pentru toți cei atașați de acest spațiu ecleziastic secular.

            Mai ținem să adăugăm că acest patrimoniu bisericesc și cultural este dublat și de patrimoniul spiritual clădit în jurul acestei instituții de către episcopi, preoți, intelectuali și credincioși ai acestei biserici, care s-au ostenit, fiecare în felul lui, vremea de un secol și jumătate.

20160430_121350