Praznicul Sfintei Treimi la Catedrala Veche din Arad

A doua zi de Rusalii, la prăznuirea Sfintei Treimi, preoţii şi credincioşii de la Parohia Arad-Centru,  au avut bucuria duhovnicească de-al avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi ai Catedralei Vechi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a unui mare număr de credincioşi, care ca de fiecare dată au umplut locaşul de cult. Din sobor a făcut parte şi părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad şi Arhid. Mircea Proteasa, Consilier economic la Centrul Eparhial.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul a arătat învăţătura despre Sfânta Treime în cadrul praznicului Rusaliilor, precum şi arătările Sfintei treimi în Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, la Buna Vestire, la Botezul Domnului şi la Schimbarea la Faţă, iar cea mai evidentă referire cu privire la Sfânta Treime este cea din momentul trimiterii de către Hristos a Sfinţilor Apostoli la propovăduire: ,,Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (cf. Matei 28, 19). Tradiţia ortodoxă a legat sărbătoarea Sfintei Treimi de cea a Pogorârii Duhului Sfânt, întrucât oriunde este prezent Duhul Sfânt este prezentă şi Sfânta Treime. Toate slujbele, toate sărbătorile, toate Tainele Bisericii se săvârşesc spre slava Sfintei Treimi, a mai arătat Preasfinţia Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreţii  Catedralei Vechi.

Protos. Dr. Iustin Popovici