Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în zilele de 23 și 24 iunie 2019, clericii și credincioșii Parohiei Arad-Centru, Catedrala Veche a Aradului, au sărbătorit hramul bisericii, care este ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Cu acest prilej, în seara zilei de ajun a sărbătorii, s-a oficiat slujba Privegherii: Vecernia cu Litie și Utrenia, după care a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în vistieria catedralei.
În dimineața zilei de sărbătoare, la ora 9, s-a oficiat Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și slujba Ceasurilor.
În continuare, ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei dimpreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un numeros sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în prezența oficialităților locale și a unui mare număr de credincioși.
Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei a fost pus sub titlul ,,Mergătorul înainte al Luminii”(pe baza citirilor scripturistice Luca 1; Romani 13 şi 14), asemenea unui făclier conştient de răspunderea sa într-o ștafetă a luminii de a preda Celui următor făclia, Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, vrednic de a pregăti calea Domnului, adică lucrarea mântuirii. El însuşi îşi recunoaşte micşorarea în raportul cu mărirea Celui pe care Îl vesteşte lumii ca Lumina cea adevărată. De altfel, simetria datelor sărbătorilor legate de solstiţiul verii şi respectiv, al iernii, când astrul îşi are lumina în descreştere, iar în ajunul Crăciunului în creştere, ilustrează acest fapt. Prorocia preotului Zaharia, tatăl Înaintemergătorului, cu prilejul naşterii acestuia, este lămuritoare în această privinţă, iar credincioşii de totdeauna şi de pretutindeni au primit-o cu multă evlavie, dovedită cu mulţimea numelor dar şi a hramurilor bisericilor şi mănăstirilor, între care şi a Parohiei Arad-Centru, Catedrala istorică a Cetăţii. Cu un astfel de prilej se pomenesc toţi cei vii şi cei adormiţi care au împlinit un rost aparte în viaţa obştească, dintre care se slujeşte acum şi parastasul pentru regretatul Preşedinte şi Rector fondator al Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad, Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, a cărui activitate se leagă şi de cinstirea personalităţilor comemorate la Centenarul Marii Uniri din 1918, precum şi la cel al instaurării Administraţiei Româneşti în 1919, la Arad, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.
La finalul Sfinte Liturghii, s-au binecuvântat prinoasele aduse în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, apoi s-a oficiat îndătinatul Parastas pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi. Tot în cadrul Parastasului a fost pomenit şi Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, fostul Preşedinte şi Rector fondator al Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad, la şase luni de la trecerea sa la cele veşnice.
Zeci de credincioşi şi copii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.
La sfârșitul slujbei, Preacucernicul Părinte Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezența lor la hramul Catedralei istorice a Aradului și pentru deosebita grijă pe care permanent o arată acestui locaș, slujitorilor și credincioșilor care se roagă aici. De asemenea, au fost adresate mulțumiri tuturor celor care s-au ostenit pentru organizarea hramului.
Hramul Catedralei Vechi s-a încheiat, în seara aceleași zile, prin Taina Sfântului Maslu și Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul.
Răspunsurile liturgice, au fost date de cântăreţii stranei Catedralei Vechi.
Protos. Dr. Iustin Popovici