100 de ani de cântare corală în Catedrala Veche a Aradului

Împlinirea unui veac de la înființarea Corului „Armonia” a prilejuit organizarea unor ample manifestări care să marcheze acest important moment din istoria Catedralei Vechi, deopotrivă și din istoria eparhiei Aradului.

Conducerea Parohiei Arad-Centru, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și cu directa implicare a părintelui Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, organizează un festival de muzică corală religioasă și folclorică, care se desfășoară pe parcursul a trei zile (24-26 mai) și care adună opt coruri din eparhiile Aradului, Timișoarei și Clujului. Putem vorbi de o manifestare bisericească și culturală deopotrivă, care angajează întreg spațiul transilvan.

Manifestările s-au deschis în seara zilei de 24 mai 2019, de la ora 18.00, prin slujba Vecerniei urmată de un Tedeum, săvârșite de părinții slujitori ai Catedralei Vechi, la care a luat parte Preasfințitul Episcop-Vicar Emilian Crișanul. În continuare, în Sala de festivități a parohiei a avut loc lansarea unui volum de specialitate intitulat Relevanța tradiției dirijorale în muzica bisericească din spațiul românesc. Exigențe metodologice, vocaționale și spirituale ale dirijorului de cor bisericesc. Lucrarea aparține părintelui Arhid. Asist. Univ Dr. Tiberiu Ardelean, iar prezentarea acesteia a fost făcut de către Conf. Univ. Dr. Mircea Buta. A urmat un buchet de cântece interpretate de către grupul de copii de la Catedrala Veche, îndrumați și instruiți de Prof. Drd. Sorin Săplăcan. În încheiere manifestărilor din această zi, Corul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, dirijat de către Prof. Adrian Bugyi, a prezentat un frumos recital coral alcătuit din piese religioase. Prezentarea acestor manifestări, din seara zilei de 24 mai 2019, a fost făcută de către Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, slujitor al Catedralei Vechi.

La finalul evenimentului, Preasfinţitul Părinte Dr. Emilian Crişanul i-a felicitat pe organizatori, apreciind totodată jertfa şi dăruirea celor care, prin cântare, au slujit vreme de un secol Biserica şi Neamul. Preasfinţia Sa a avut calde aprecieri referitor la programul susţinut de copii, la ataşamentul acestora şi a familiilor lor faţă de valorile creştine, după care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Protos.  Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang