Duminica Ortodoxiei la Parohia Arad-Centru

Preasfintitul Părinte Emilian Crișanul a oficiat în Duminica I din Postul Mare, numită şi a Ortodoxiei, Sfânta Liturghie la Catedrala Veche din Arad, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Astăzi, în toate bisericile ortodoxe, a fost săvârşită Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.

Această sărbătoare a Ortodoxiei datează din anul 843, când la Constantinopol s-a hotărât că prima Duminica din Postul Mare să fie închinată mărturisirii dreptei credinţe. Biserica a luptat pentru cinstirea Sfintelor Icoane, împotriva celor care le profanau şi le distrugeau. Abia în anul 853 toate bisericile precum și casele credincioșilor au fost din nou împodobite cu icoane. Sfintele Icoane nu sunt doar o podoabă, ele fac parte din mărturisirea dreptei credinţe.
Preafințitul Părinte Emilian Crișanul, tâlcuind pericopa evanghelică le-a vorbit credincioșilor despre dreapta credință, despre mărturisirea dumnezeirii lui Hristos și despre dreapta vedere a lucrurilor reale, de vederea duhovnicească, dincolo de vederea fizică. Ceea ce ne propune Hristos este Împărăția lui Dumnezeu ce se află în interiorul nostru, Împărăție care se pregătește și se trăiește încă din lumea aceasta. Hristos, Fiul lui Dumnezeu vede dincolo de ziduri, dincolo de aparențe (Ioan 1, 48 „Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin”) și ne cheamă să vedem icoana lui Dumnezeu prezentă în oameni și să nu denigrăm personalitatea semenilor noștri. Tot așa ne învață postul, rugăciunea și Evanghelia. Aceste învățături, Hristos Domnul ni le pune la suflet pentru ca noi să ne bucurăm de darul vieții. Sfinții Părinți ne învață că dacă împlinim poruncile lui Dumnezeu, putem să fim fericiți.

Credința noastră în Dumnezeu se deosebește de celelalte credințe, creștine sau necreștine, pentru că doar noi avem harul lui Dumnezeu în Biserică. Doar prin harul lui Dumnezeu mărturisim credința ortodoxă. Hristos a întemeiat Biserica pentru oameni și nu împotriva lor. Azi și nu numai, mărturisim că suntem ortodocși și că trebuie să împlinim învățătura lui Dumnezeu.

Arhiepiscopia Aradului nu e indiferentă față de credincioșii Bisericii, ci împlinește voia lui Dumnezeu; astfel la Ineu se va organiza un Centru social pentru copiii abandonați; la Arad s-a acceptat proiectul european „Masa bucuriei pe roți”, unde 270 de beneficiari vor primi o masă caldă în fiecare zi; s-au redeschis Centrul de zi pentru copii și cabinetele medicale „Sfinții Cosma și Damian” pentru a-i ajuta pe cei săraci și neputincioși; iar la Pâncota va fi organizat un Centru de permanență medicală.

Preasfinția Sa a îndemnat pe credincioși să sprijine și să ajute și Școala ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae”, care formează copii și tineri după tradiția Bisericii Ortodoxe. Această școală a primit în chirie un imobil în cartierul Aradul Nou, pe care trebuie să-l reabiliteze pentru a-și continua activitatea de formare și educare a tinerilor ortodocși.

În cadrul Sfintei Liturghii s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, adresată clerului şi credincioşilor din Patriarhia Română.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte a oferit iconițe tuturor celor prezenți.

Arhid. Mircea Proteasa