PS Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Liturghia Darurilor în Catedrala Veche din Arad

Vineri, 15 martie 2019, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al  Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite în Catedrala Veche din Arad, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul acesteia, ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre frumusețea duhovnicească a slujbelor din vremea Postului Mare, îndeosebi a Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite și i-a îndemnat pe credincioși să participe cu multă evlavie la rânduielile liturgice din această perioadă.

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe. Liturghia Darurilor se poate săvârși în orice zi a Postului Mare (cu excepția zilelor de sâmbătă și  duminică, a zilelor aliturgice – luni și marți din prima săptămană și vineri din Săptămana Patimilor, când nu se face nicio Liturghie). În zilele noastre se obișnuiește să fie oficiată numai în zilele de miercuri și vineri și în joia Canonului celui mare (săptămana a cincea). În sâmbetele din Postul Mare se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în primele cinci duminici de post Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. În duminica Floriilor – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în Săptămana Patimilor, joi și sâmbătă Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

Protos. Dr. Iustin Popovici