Praznicul Înălțării Domnului la Catedrala Veche din Arad – Ziua eroilor

Joi, 17 mai 2018, cu prilejul praznicului împărătesc Înălţarea Domnului şi a Zilei Eroilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad. Din sobor au făcut parte Pr. paroh Traian Micoroi, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, Pr. Dr. Ioan Lazăr, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învățătură rostit de Chiriarhul arădean a fost pus sub titlul ,,Jertfire înălțătoare” (cf. Fp. Ap. 1; Luca 24), adică cea care privește legătura între jertfa Crucii și preamărirea Mântuitorului arătată în momentul înălțării la ceruri, părtășia la lucrarea mântuirii înălțând pe credincioși, mai ales pe cei ce au dovedit jertfa supremă a propriei ființe pentru unitatea credinței și neamului, cum sunt toți martirii și eroii. În istoria țării și a Bisericii, unii ca aceștia s-au învrednicit de un cult bine meritat, consfințit de legile bisericești și de Stat, după cum este și Ziua Eroilor odată cu praznicul Înălțării Domnului la ceruri. În consonanță cu citirile zilei, s-au adâncit și cuvintele Mântuitorului în legătura praznicelor Învierii și Înălțării, precum și a Pogorârii Sfântului Duh (cf. Ioan cap. 3 și 7).

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai catedralei, a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii căzuți la datorie pentru apărarea țării și a neamului. O slujbă de pomenire s-a săvârșit și la troița din curtea Catedralei.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, la monumentul Ostașului Român din Piața Avram Iancu, unde a oficiat o slujbă de pomenire pentru Eroii neamului. Chiriarhul în cuvântarea rostită a vorbit despre biruințele Armatei Române în numele credinței și unității neamului.

După aceea a săvârșit o slujbă de pomenire în fața Palatului Administrativ în cinstea eroilor Revoluției din decembrie 1989, care și-au jertfit viața pentru apărarea țării și a credinței strămoșești și la Cimitirul Pomenirea.

La festivitate au participat reprezentanți ai Unității Militare din municipiul Arad, din partea primăriei locale și a diferitelor instituții administrative și culturale din oraș.

Astfel de evenimente și slujbe de pomenire s-au desfășurat în majoritatea parohiilor din cuprinsul eparhiei, mai cu seamă în cele care au monumente și troițe înălțate în semn de recunoștință pentru eroii locali, care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Student teolog Marian Incicaș