Preasfințitul Emilian Crișanul și-a prăznuit Sfântul ocrotitor

Astăzi, 18 iulie 2017, la prăznuirea Sfântului Emilian din Durostorum, în Catedrala Veche din Arad, Preasfinția Sa Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie pentru a-și cinsti pe sfântul ocrotitor.

La slujba Sfintei Liturghii a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru a participa la bucuria duhovnicească prilejuită de sărbătorirea Sfântului Mucenic Emilian. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, precum și asupra clerului și a întregului popor din Eparhia Aradului.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt prilejuit de prăznuirea Sfântului Mucenic Emilian, apreciind totodată activitatea pastorală, misionară și cărturărească a Preasfințitului Episcop-vicar Emilian Crișanul. La rândul său, Preasfinția Sa, a mulțumit chiriarhului pentru cuvintele de apreciere punând în evidență slujirea jertfitoare la care este chemat și de care ne dă pildă Mucenicul Emilian. Totodată Preasfinția Sa și-a arătat deschiderea față de preoții și credincioșii acestei Eparhii și de problemele pastorale și misionare, precum și de provocările pe care le pune în față lumea de azi, angajându-se în întâmpinarea și soluționarea lor, în deplină ascultare față de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

Cuvânt de bun venit și de urare a adresat și Preacucernicul Părinte Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, oferind Preasfinției Sale un frumos buchet de flori din partea slujitorilor și credincioșilor Parohiei Arad-Centru.

La orele amiezii, în sala de festivități de la reședința Centrului Eparhial, Preasfinția Sa a oferit o agapă creștinească în cinstea prăznuirii Sfântului Mc. Emilian, la care au participat părinții consilieri și protopopi, părintele Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, ostenitori de la Centrul Eparhial, preoți și credincioși de la bisericile de seamă ale municipiului.

Sfânta Liturghie săvârșită astăzi este prima slujirea a Preasfinției Sale în noua deminate de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înscăunarea Sa având loc cu două zile înainte, duminică, 16 iulie 2017.

Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul în are ca ocrotitor pe Sfântul Mc. Emilian de la Durostorum de peste 26 de ani, din momentul tunderii în monahism ce a avut loc la Mănăstirea Neamț, la 15 februarie 1991.

Prof. Dr. Marcel Tang